Salep

Salebin orkideden yapıldığını öğrendim. Fakat maalesef, yumrusundan salep üretmek üzere her yıl milyonlarcası toplanan orkide türlerinin bazılarının artık bulunamadığını, bazılarınınsa neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da öğrendim. Bir kısmı endemik olmasına rağmen orkidelerimizi de koruyamıyormuşuz yani. Yok olma tehlikesinin nedenleri arasında sadece dondurma ve içecek yapımı değil, turizm istilası ve plansız ağaçlandırma da varmış. Uzmanları, salep üretim ve tüketiminin ciddi şekilde denetlenmesi gerekliliğine dair feryatlarını duyurmaya çalışıyorlar. Avrupa’da orkide çiçeği koparmanın bile yasak olduğunu, bizde ise bilinçsizce toplanan yumruların bitkinin geleceğini yok ettiğini söylüyorlar. Konuyu araştırırken, dondurma tarifi veren bir blog yazarının tekrar tekrar yaptığı “mutlaka saf salep kullanın” uyarılarını ve altına yazılan yorumlardan birinde “Almanya’da salep bulamıyorum” serzenişini görünce durumu daha iyi anladım. Saf salep çok pahalıya satılıyormuş, en azından bunu duyduğuma sevindim (bir de salep bitkisi toplayan kişilere çok yüksek para cezası kesildiği haberine). Çünkü biz kış günlerinin içimizi ısıtan sevgilisi salebi de seviyoruz, yazın vazgeçilmezi dondurmayı da, ama tabii orkideleri de…

Kaynak: Bloomberg HT, 24 Aralık 2013 (Prof. Dr. Ekrem Sezik)
Detaylı Bilgi: agaclar.net, 13 Ocak 2015 (Fatih Çiçek)

Reklamlar
Categories: Doğa, Ekonomi, Yiyecek | Etiketler: , , , , , , , , , , | Yorum bırakın

Yazı dolaşımı

Yorum yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

%d blogcu bunu beğendi: