Zehirli Şifa

Datça’daki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının düzenlediği Hızırşah Etkinliğine giderken yolda görüp bayıldığım ve yanına kadar gidip resimlerini çektiğim rengarenk güzellikteki mısırımsı görünümlü meyvenin adının ‘yılan yastığı‘ olduğunu ve zehirli olduğu kadar şifalı bitkiler arasında da yer aldığını öğrendim. ‘Yılan bıçağı (ya da burçağı)’, ‘yılan pancarı’, ‘gavur pancarı’, ‘kurt kulağı’, ‘yılan mısırı’, ‘tirşik’ (turşik) ve bir sürü başka isimle de bilinen bitki kötü kokuyormuş ve çok arsızmış. İlkbaharda çiçeğini, yazın meyvesini, sonbaharda yapraklarını sunduğu için bir hali diğerine benzemiyor yılan yastığı denen bitkinin.

Yapraklar ve yumrusu tazeyken zararlıymış ve hayvanlar bu bitkinin yapraklarını yemezmiş -ki bu yeterince net bir gösterge-. Albenili meyvesi ağız ve dudaklarda şişmeyle başlayan bir dizi hasar yaratıyormuş. Taze yenmesi bulantı, kusma, ishal ve kalpte ritim bozukluğuyla öldüren zehirlenmelere neden olabiliyormuş. Kurutulmuş ya da haşlanmış yumruların zehirli olmadığı söyleniyor.

Çiğ kullanmaz da haşlarsanız kökleri ve her derde deva olan yaprakları bazı tedavi ve yemeklerde kullanılmaktaymış. Güneyde, özellikle Maraş’ta çorbası yapılıyormuş (tirşik çorbası). Çok lezzetli olduğu kadar yararlı da olan bu çorbadan içenlerin hastalanmayacağı, yılan yastığı bitkisinin detoks görevi gördüğü, vücudu rahatlattığı, kemik erimesine iyi geldiği, sedef hastalığını iyileştirdiği iddia ediliyor. Ancak nasıl yapıldığının mutlaka iyi öğrenilmesi gerekiyor. Doğru pişiremezsen en iyi ihtimalle dili buran acı tadıyla boğazı rahatsız ediyormuş. Doğrarken el ısırıyor cildi tahriş ediyormuş. Pazarcılar bitkiyi almak isteyen kişinin bilgisizliğini fark edince satmaya yanaşmıyormuş. Adanalılar onu bir gece önceden yoğurda yatırarak pişirirmiş. Yoğurt ya da ayranla mayalamak zehrini alıyormuş.

  (TRT AVAZ)

Tirşik çorbası tarifinin komik versiyonu için: 1. Hazırlanışı  –  2. Pişirilmesi

Bitkinin üç mevsimdeki farklı halinin resimlerini şu forumda bulabilirsiniz: agaclar.net

Hoş bir yazı “Zebbellüf”: samandag.tv

In English: thepoisongarden.co.uk

Not: Bu yazıda belirtilenler araştırma sonucu derlenmiş bilgilerdir. Her türlü bitkinin doktor teşhisi ve önerisi olmadan kullanılması sakıncalıdır.

Reklamlar
Categories: Doğa, Sağlık, Seyahat, Yiyecek | Etiketler: , , , , , | Yorum bırakın

Yazı dolaşımı

Yorum yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

%d blogcu bunu beğendi: